Intressant.

Promille och Alkoholmängd.

Om man t.ex. väger ca 55 kg ger konsumtionen av en sixpack öl en promillehalt på 1,8. Mängden alkohol som du konsumerat kan räknas ut med formeln 1,8 promille x (0,75 x kroppsvikten) = antal gram alkohol som intagits. En flaska öl el. cider el. 4 cl starksprit innehåller 12 gram alkohol. Formeln är ämnad för vuxna män, inte tonåringar, men ger ändå en uppfattning om den (minsta) mängd alkohol din son druckit. Kroppen förbränner 1 gr alkohol / timme/ 10 kg kroppsvikt och promillehalten sjunker i motsvarande grad.

Fylla och mat.

Berusningsgraden (alkoholhalten i blodet) bestämms i första hand av mängden alkohol man druckit och hur snabbt eller långsamt man druckit, men påverkas visserligen också av faktorer som tröthet, hälsotillstånd, stress, medicinering samt mängden mat man har i magen. En liten del av alkoholen upptas genom munnens och magsäckens slemhinnor, men den huvudsakliga upptagningen sker i tunntarmen. Dels späder maten i magsäcken ut alkoholen och dels fördröjer maten alkoholens passage till tunntarmen och jämnar på detta sätt ut alkoholupptagningen på en längre tid vilket kan bidra till att lindra berusningstillståndet.

Kvinnor och Alkohol.

Kvinnor tål överlag alkohol sämre än män. Det beror delvis på kroppsvikten, dvs att kvinnor väger mindre än män och att alkoholen därför har en mindre kroppsvolym att fördela sig på. Men även om mannen och kvinnan väger lika mycket tål kvinnan ändå alkohol sämre än mannen. Förklaringen ligger i det att kvinnan har mera fettvävnader i sin kropp och mindre vatten i kroppen än mannen. Eftersom alkohol är vattenlösligt blir koncentrationen lägre i mannens kropp. Det finns också forskning som visar att det kvinnliga könshormonet östrogen förefaller inverka negativt på kvinnans förmåga att förbränna alkohol. Här kan sambandet mellan menscykeln och alkoholförbränningen ligga. Ibland kan också den upplevda berusningen vara större än den egentligen är. Om man känner sig trött eller inte mår bra så kan det kännas som att man blir lättare full än vanligt. De förändringar som kroppen går igenom under mensen kan påverka vår uppfattning om berusningen så att det känns som om man blir lättare berusad under vissa tider av månaden.

Kroppen.

Alkohol är et centralförlamande (förlamar centrala nervsystemet) nervgift som dessutom påverkar många fysiologiska skeenden och inre organ i kroppen.

Åldersgränserna för alkoholanvändning är inte satta dit för skojs skull eller för att göra livet surt för ungdomar utan för att skydda dem. Kroppen växer och utvecklas under hela tonårstiden. hjärnan på en människa är sällan fullt utvecklad före 20 års åldern. Denna utveckling är en komplicerad process som lätt störs av alkohol eller andra rusmedel. Ju yngre en person är desto känsligare är kroppen, utvecklingen och de mekanismer som styr detta för störande element.

Om unga personer använder alkohol, speciellt regelbunden användning, kan detta få allvarliga följder för deras fortsatta uppväxt och utveckling. Ju tidigare man börjar använda alkohol desto större är risken för skador på inre organ som t.ex lever. bukspottskörtel och hjärnan.

Förbränning.

Alkoholen förbränns i levern med relativt konstant hastighet. En tumregel är att ett gram ren alkohl förbränns på en timme per kilo kroppsvikt. Väger man 50 kg förbränns alltså 5 g ren alkohol per timme.

15 cl sprit innehåller ca 44 g alkohol. Denna mängd förbränns av levern på en frisk 50 kg person på 8-9 timmar. Men obs att detta inte nödvändigtvis är lika med körduglighet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0